Taivas auki

Olen viime vuosina ollut töissä toisella paikkakunnalla niin, että koti ja perhe on asunut täällä kotona.
Sellaisessa tilanteessa tunnen tarvitsevani jonkun ankkurin - paikan johon mennä hiljentymään. Kirjasto ei käy - paikka on liian epävakaa ja yllätyksellinen.
Merenranta, vuori tai joku muu...



Paikan tulee olla suurempi kuin itse.  Sinne voi kadota ja voit olla yksin ajatuksinesi.
Kirkot eivät suotta ole korkeita - niihin mahtuu ajattelemaan ja unohtumaan. Paikka ei esitä vaatimuksia eikä kiirehdi.

Uskonnot ovat keksineet mindfullnesin ennenkuin sille oli annettu nimeä.


Kirkko on perinteisesti ollut fyysinen paikka josta on etsitty johdatusta - neuvoa. - siis paikka jossa voi ajatella ja keksiä ratkaisuja ongelmiin - omiin tai muiden. Jotkut kertovat että "metsä on minun kirkkoni".
Eikä välttämättä tarvitse olla ongelmiakaan. Rauhoittuminen on aina hyvästä.

Rauhoittuminen on yleismaailmallista. Pyhiä paikkoja on kaikilla, ne on varattu ihmisen tarpeelle olla yhteydessä johonkin suurempaan - kiinnittyä laturiin. "ET phone home". Jossain missä on ilmainen valokuitu ja bluetooth ja laajakaistalla leveyttä.

Kirkon aukioloajat

Ennen kirkot olivat "aina" auki. Maailma on muuttunut: tiloja ei voi pitää auki kun niissä ei ole valvontaa. Aika ja rauhoittumisen mahdollisuus harvoin sattuu yksiin aukiolon kanssa. Kirkon merkitys maallistuu myös tilojen osalta. On käytännöllisempää keksiä oma kirkkonsa. Mitä kauemmaksi fyysisestä kirkosta lipuu, sen vähemmän sitä myöskään tarvitsee.

Kirkko on paljon enemmän kuin rakennus. Kirkko on myös yhteisö johon kuulua ja olla tervetullut. 

Kenen kirkko on?


Äänekäs riitely siitäkin, että on vain yksi ja oikea tapa uskoa ja kaikki muut ovat väärässä - tekee kirkosta vastenmielisen. Ihmiset, jotka väittävät uskovansa raamatun sananmukaisuuteen eivät arjessa toimi sen puhtaammin kuin muutkaan. Ei kukaan väittänyt että usko tai raamattu olisi helppo. Meitä kehotettiin ajattelemaan itsen kautta : "tee niinkuin haluaisit itsellesi tehtävän". "Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi."
Matteus puhuu vieläpä vihamiehestä: "44 Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisisanne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat.  45. että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa; sillä hän antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin. 46. Sillä jos te rakastatte niitä, jotka teitä raastavat, mikä palkka teille siitä on tuleva? Eivätkö publikaanitkin tee samoin? 47. Ja jos te osoitatte ystävällisyyttä ainoastaan veljillenne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin? 

 Haluaako joku teistä, että teidät suljetaan ulos?  - No asiahan on sitten selvä.

#minunkirkkoni #kaikkienkirkko 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hengen ravintolassa #minunkirkkoni

Kirkon ovella

Minun kirkkoni rakastaa #minunkirkkoni